3mm torbiele tarczycy

Whisky i prochy

Temat: skąpe miesiączki
" />Od pół roku gdzieś zauważyłam, że mam coraz bardziej skąpe miesiączki ( ostatanie to juz 2-2,5 dnia tylko ). Proces jest jakby postępujący, a towarzyszy temu jak zwykle cienkie endometrium - obecnie max 6,5mm w czasie owulacji. Moje endometrium nigdy nie było rewelacyjne , ale te 8-8,5 mm zwykle było, a teraz to już dramat jakiś. Przebadałam hormony tarczycy 3 razy:
1)
TSH 0,3 (0,49-4,79)

2)
TSH 1,1(0,4-4,0)
FT3 2,87(1,5 -4,1)
FT4 1,35(0,8 - 1,9)

3)
TSH 0,919 (0,4-4,0)
FT3 1,93 (1,5 -4,1)
FT4 1,16 (0,8 - 1,9)
Badania były robione w odstępach 2-3 dniowych
W wyniku USG tarczycy - torbielka 3mm , nie do leczenia , wskakazania - powtózyć badanie za rok

Zrobiłam badanie hormonów 3dc:
FSH 5,47 (2,8-11,3)
LH 2,74 (1,1-11,6)
PRL 136 (40-530)

Mam na pewno zrosty w macicy, bo tak mi powiedział lekarz w trakcie CC, które miałam 3 lata temu. 2 lata temu jednak moje miesiączki były normalne , a endometrium zdecydowanie grubsze , bo 8,5 mm - praktycznie w każdym cyklu - a monitorowałam ich conajmniej 5-6.

Co może być powodem takiego "pogorszenia " i jakie badanie jeszcze mogę zrobić?

Będę wdzięczna za odpowiedz
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=39301



Temat: Analiza wyników badań
Witam,

mam problemy z nadwagą. Zawsze byłam "przy kości", drastycznie przytyłam po operacji usunięcia jajnika z powodu skręconej torbieli cyklicznej. Od prawie 2 lat przyjmuję marvelon.
1,5 roku temu zgłosiłam się do dietetyka, pomimo przyjmowania marvelonu schudłam ponad 10 kg, a potem przestałam chudnąć i od roku mam praktycznie zablokowaną wagę. Dietetyk rozłożył ręce.

Zgłosiłam się do endokrynologa i właśnie odebrałam wyniki badań.
USG TARCZYCY:
Tarczyca o budowie dwupłatowej, położona prawidłowo.
Wymiary płatów i cieśni:
płat lewy 34x12x9 mm,
płat prawy 33x11x9mm,
Cieśń o szerokości 3mm

Rozkład echa w gruczole prawidłowy.
Nie stwierdzono obecności zmian ogniskowych

WNIOSKI: tarczyca mała o prawidłowej strukturze.





Wyniki badań z krwi:
TSH 3,496 (norma 0,350-4,940)
FT3 2,54 (norma 1,71-3,71)
FT4 0,87 (norma 0,70-1,48)

Prolaktyna 507 (norma 40-530), po MCP - 60' - 3201 (normy nie podano)

Kortyzol o 7 rano 828 (norma poranna 138-690)
o 16tej - 194 (norma popołudniowa 79-388)

anty-TPO <10 (norma do 35)
anty-TG <20 (norma do 40)


Ponieważ wizytę u lekarza mam dopiero za jakiś czas, chciałabym wiedzieć, czy w tych wynikach jest coś, co może powodować blokadę chudnięcia? A także czy do pełnej ich interpretacji potrzebne są jakieś dodatkowe dane?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Catti.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Analiza wyników badań
Witam!
Bardzo proszę o poradę. Po zrobieniu USG tarczycy mój end. podejrzewa ch. immunologiczną i namawia mnie do wykonania biopsji.
Słyszałam różne zdania na ten temat- że lepiej nie ruszać guzków, bo można uaktywnić lub ,,rozsiać złe"komórki w organizmie.Czy istnieje inna możliwośc zdiagnozowania? Słyszałam o PET.
A może zamiast biopsji lepiej od razu usunąć?
Oto moje USG:
Wynik:
Tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo , nieco powiększona w zakresie płata prawego.
Płat prawy-18x18x63mm. W części górno-środkowej trzy hypoechogeniczne o śr.3mm, 4mm i 4mm oraz torbielka o śr.3mm.
Cieśń-gr.4mm
Płat lewy -20x18x54mm. W części środkowo-dolnej głęboko położnony guzek o mieszanej echogeniczności o wym.12x11mm o unaczynieniu obwodowym.
Miąższ pozaguzkowy tarczycy prawidłowej echogeniczności, unaczynienie w normie.
W obrębie szyi nieliczne powiększone węzły chłonne odczynowe: w okolicy podżuchowej prawej o dł. do 19mm, w okolicy podżuchowej lewej o dł. do 10mm i obustronne pod mięśniami MOS o dł. do 16mm.
Doły nadobojczykowe wolne.

W USG ze stycznia w prawym płacie o wymiarach 24x21x60mm stwierdzono lity guzek wielkości 6mm.
W lewym płacie o wymiarach 20x20x54mmstwierdzono lity guzek o wielkości 9mm.
Z tego samego okresu TSH- 0,76 (0,27-4,2 norma) OB-6.
Innych badań nie posiadam.
W skierowaniu na przedstawione USG end. napisała i zaznaczyła ''palpitacyjnie'' tarczyca wyraźnie twarda.
Dodatkowo zaleciłą mi wykonanie USG piersi, które wykazało w obu piersiach tkankę gruczołową mastopatyczną z torbielami prostymi i przegrodami. w dołach pachwowych nieliczne węzły chłonne o dł. do 14mm.

Bardzo proszę o jak najszybszą radę.

Pozdrawiam Drucik.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Problemy z tarczycą a ciąża...
" />Moje staranie trwają już od 13 cykli... Wyraźnie teraz coś szwankuje, bo w pierwszą ciążę zaszlam od razu i mam 2-letniego synka (dziś ma urodziny... ).

Mam dwa pytania.
1) Czy sama obecność chlamydii mogła powodować kłopoty z zajściem w ciążę, czy też należy przypuszczać, że po tylu cyklach prób, problem jest już powazniejszy i chlamydie spowodowały zrosty? Dodam, że obserwacja cyklu i pomiary temperatury wskazują na występowanie owulacji. Jeden cykl monitorowany - lekarz stwierdził owulację. Badana prolaktyna i progesteron w II fazie - w normie dla tej fazy. Cykle dosyć regularne - 26-28 dni.

2) Czy problemy z tarczycą mogą mieć duże znaczenie w moim przypadku? Poniże moje wyniki i historia choroby tarczycy...

Moje problemy z tarczycą zaczęły się w 2003 kiedy byłam w 4-5 miesiącu ciąży (zaszłam bez problemu, w pierwszym miesiącu starań). Pojawił się obrzęk i ból – lekarz stwierdził, że przeszłam zapalenie tarczycy.

TSH (maj 2003r., 4-5 miesiąc ciąży) – 0,32mIU/l (norma 0,35-5,5)

USG (maj 2003):
„Prawy płat o wymiarach – 65x24x29mm. Lewy płat o wymiarach-55x21x22mm. Cieśń o wymiarze 6mm. W płacie prawym w biegunie górnym i w części środkowej obszar torbielowato-lity (torbiele z przegrodami) o wymiarach 34x19mm. Podobny obszar w biegunie dolnym płata lewego przechodzący na cieśń o wymiarze 24x17mm. Poza tym w płacie prawym nieco poniżej obszaru poprzedniego obszary hypoechogeniczne raczej torbielowate o wymiarach 6x5mm, 11x8mm, 12x8mm. W płacie lewym pojedyncze drobne torbiele. Poza tym tarczyca jednorodna o zachowanej echogeniczności. Okoliczne węzły chłonne usg w normie.”

FT4 (czerwiec 2003) – 0,55ng/dL (norma 0,71-1,85)
FT3 (czerwiec 2003) – 1,79 pg/mL (norma 1,45-3,48)


BIOPSJA (lipiec 2003)
„Rozpoznanie kliniczne: Struma nodosa.
Rozpoznanie patomorfologiczne: W punkcie wskazanym przez radiologa – płyn ubogobialkwy (ok. 3ml), liczne komórki histiocytarne, rozproszone i w pojedynczych grupach komórki pęcherzykowe z zaznaczonym polimorfizmem jądrowym.
Wniosek: Obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu Struma nodosa partim cystica.”

TSH (październik 2004) – 1,25mIU/ml (norma 0,3-6,2)

TSH (marzec 2005) – 0,19mIU/ml (norma 0,34-5,6)
FT4 (marzec 2005) - 0,63ng/dL (norma 0,58-1,64)

TSH (czerwiec 2005) - 0,29uIU/mL (norma 0,34-5,6)

USG (czerwiec 2005) - Cieśń - 5,6mm, prawy plat - 21x22x60mm, lewy płat - 27x28x60mm
W górnej części prawego płata widoczny lito-torbielowaty obszar 24x15mm. W środkowej części płata widoczne dwa hypoechogeniczne lite obszary z halo średnicy 12mm i drugi 3mm. Obok torbielka 3mm. W płacie lewym lito-torbielowaty obszar o wym. 22x26x31mm. Powyżej od strony grzebitowej obecny lity, hypoechogeniczny obszar o średnicy 6mm. Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone.

BIOPSJA (lipiec 2005) -
Rozpoznanie kliniczne - Struma nodosa neutralis
Rozpoznanie patomorfologiczne - LA 2930-31 Bedanie wykonano pod kontrolą usg. W punkcie wskazanym przez radiologa masy koloidu, płyn ubogobiałkowy, liczne komórki histiocytarne, rozproszone komórki pęcherzykowe z zaznaczonym polimorfizmem jądrowym. Obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu struma cystica.


Bardzo proszę o konsultację... Z góry dziękuję...

Acha i nie mam widocznego śluzu plodnego...

Ps. Lekarz skierował mnie na laparoskopię...
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=29365


Temat: Problemy z tarczycą a ciąża...
" />
">Moje staranie trwają już od 13 cykli... Wyraźnie teraz coś szwankuje, bo w pierwszą ciążę zaszlam od razu i mam 2-letniego synka (dziś ma urodziny... ).

Mam dwa pytania.
1) Czy sama obecność chlamydii mogła powodować kłopoty z zajściem w ciążę, czy też należy przypuszczać, że po tylu cyklach prób, problem jest już powazniejszy i chlamydie spowodowały zrosty? Dodam, że obserwacja cyklu i pomiary temperatury wskazują na występowanie owulacji. Jeden cykl monitorowany - lekarz stwierdził owulację. Badana prolaktyna i progesteron w II fazie - w normie dla tej fazy. Cykle dosyć regularne - 26-28 dni.

2) Czy problemy z tarczycą mogą mieć duże znaczenie w moim przypadku? Poniże moje wyniki i historia choroby tarczycy...

Moje problemy z tarczycą zaczęły się w 2003 kiedy byłam w 4-5 miesiącu ciąży (zaszłam bez problemu, w pierwszym miesiącu starań). Pojawił się obrzęk i ból – lekarz stwierdził, że przeszłam zapalenie tarczycy.

TSH (maj 2003r., 4-5 miesiąc ciąży) – 0,32mIU/l (norma 0,35-5,5)

USG (maj 2003):
„Prawy płat o wymiarach – 65x24x29mm. Lewy płat o wymiarach-55x21x22mm. Cieśń o wymiarze 6mm. W płacie prawym w biegunie górnym i w części środkowej obszar torbielowato-lity (torbiele z przegrodami) o wymiarach 34x19mm. Podobny obszar w biegunie dolnym płata lewego przechodzący na cieśń o wymiarze 24x17mm. Poza tym w płacie prawym nieco poniżej obszaru poprzedniego obszary hypoechogeniczne raczej torbielowate o wymiarach 6x5mm, 11x8mm, 12x8mm. W płacie lewym pojedyncze drobne torbiele. Poza tym tarczyca jednorodna o zachowanej echogeniczności. Okoliczne węzły chłonne usg w normie.”

FT4 (czerwiec 2003) – 0,55ng/dL (norma 0,71-1,85)
FT3 (czerwiec 2003) – 1,79 pg/mL (norma 1,45-3,48)


BIOPSJA (lipiec 2003)
„Rozpoznanie kliniczne: Struma nodosa.
Rozpoznanie patomorfologiczne: W punkcie wskazanym przez radiologa – płyn ubogobialkwy (ok. 3ml), liczne komórki histiocytarne, rozproszone i w pojedynczych grupach komórki pęcherzykowe z zaznaczonym polimorfizmem jądrowym.
Wniosek: Obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu Struma nodosa partim cystica.”

TSH (październik 2004) – 1,25mIU/ml (norma 0,3-6,2)

TSH (marzec 2005) – 0,19mIU/ml (norma 0,34-5,6)
FT4 (marzec 2005) - 0,63ng/dL (norma 0,58-1,64)

TSH (czerwiec 2005) - 0,29uIU/mL (norma 0,34-5,6)

USG (czerwiec 2005) - Cieśń - 5,6mm, prawy plat - 21x22x60mm, lewy płat - 27x28x60mm
W górnej części prawego płata widoczny lito-torbielowaty obszar 24x15mm. W środkowej części płata widoczne dwa hypoechogeniczne lite obszary z halo średnicy 12mm i drugi 3mm. Obok torbielka 3mm. W płacie lewym lito-torbielowaty obszar o wym. 22x26x31mm. Powyżej od strony grzebitowej obecny lity, hypoechogeniczny obszar o średnicy 6mm. Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych niepowiększone.

BIOPSJA (lipiec 2005) -
Rozpoznanie kliniczne - Struma nodosa neutralis
Rozpoznanie patomorfologiczne - LA 2930-31 Bedanie wykonano pod kontrolą usg. W punkcie wskazanym przez radiologa masy koloidu, płyn ubogobiałkowy, liczne komórki histiocytarne, rozproszone komórki pęcherzykowe z zaznaczonym polimorfizmem jądrowym. Obraz mikroskopowy odpowiada zmianie typu struma cystica.


Bardzo proszę o konsultację... Z góry dziękuję...

Acha i nie mam widocznego śluzu plodnego...

Ps. Lekarz skierował mnie na laparoskopię...
Trudno jest wyrokowac o przyczynie bez wykonania podsatwowych badan np laparokospii mylse ze to bardzo dobry pomysł jeżli chodzi o tarczyce to jej prawidsłowe funkcjonowanie jest wazen zarzowno do zajscai w ciaze jak i jej prawidłowego przebiegi wiec nalezy pod kontrola endokrynologa doprowadzic do normalizacji funkcji tarczycy Z powazaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=29365


Temat: Analiza wyników badań

Witam!
Bardzo proszę o poradę. Po zrobieniu USG tarczycy mój end. podejrzewa ch. immunologiczną i namawia mnie do wykonania biopsji.
Słyszałam różne zdania na ten temat- że lepiej nie ruszać guzków, bo można uaktywnić lub ,,rozsiać złe"komórki w organizmie.Czy istnieje inna możliwośc zdiagnozowania? Słyszałam o PET.
A może zamiast biopsji lepiej od razu usunąć?
Oto moje USG:
Wynik:
Tarczyca dwupłatowa, położona prawidłowo , nieco powiększona w zakresie płata prawego.
Płat prawy-18x18x63mm. W części górno-środkowej trzy hypoechogeniczne o śr.3mm, 4mm i 4mm oraz torbielka o śr.3mm.
Cieśń-gr.4mm
Płat lewy -20x18x54mm. W części środkowo-dolnej głęboko położnony guzek o mieszanej echogeniczności o wym.12x11mm o unaczynieniu obwodowym.
Miąższ pozaguzkowy tarczycy prawidłowej echogeniczności, unaczynienie w normie.
W obrębie szyi nieliczne powiększone węzły chłonne odczynowe: w okolicy podżuchowej prawej o dł. do 19mm, w okolicy podżuchowej lewej o dł. do 10mm i obustronne pod mięśniami MOS o dł. do 16mm.
Doły nadobojczykowe wolne.

W USG ze stycznia w prawym płacie o wymiarach 24x21x60mm stwierdzono lity guzek wielkości 6mm.
W lewym płacie o wymiarach 20x20x54mmstwierdzono lity guzek o wielkości 9mm.
Z tego samego okresu TSH- 0,76 (0,27-4,2 norma) OB-6.
Innych badań nie posiadam.
W skierowaniu na przedstawione USG end. napisała i zaznaczyła ''palpitacyjnie'' tarczyca wyraźnie twarda.
Dodatkowo zaleciłą mi wykonanie USG piersi, które wykazało w obu piersiach tkankę gruczołową mastopatyczną z torbielami prostymi i przegrodami. w dołach pachwowych nieliczne węzły chłonne o dł. do 14mm.

Bardzo proszę o jak najszybszą radę.

Pozdrawiam Drucik.


Proszę pani mamy XXI wiek i pora przestać wierzyć w bajki! Rozumiem że świat pełen jest kretynów i głupawych rad na pseudo forach etc ale czy naprawdę musi pani wierzyć kretynom?!
Pani obawy są całkiem nieuzasadnione a nie radziłabym wspominać dr robiącemu biopsję o PET do guzków tarczycy bo grozi pani skierowanie na leczenie psychiatryczne jeśli doktor wpierw nie rąbnie w kalendarz! Jesli dr podejrzewania ch.immunologiczną czyli Gravesa- Basedowa trzeba wykonać badania przeciwciał tarczycowych TG i TPO oraz jeśli dr zaleci lub będzie panią stać przeciwciała przeciwko receptorowi TSH {TRAB} ale 2 pierwsze powinny wystarczyć. Biopsję należy wykonać zgodnie z zaleceniami dr i nie kombinować zwłaszcza głupio! Dwa zrobić trzeba morfologię ogólną ,OB ,glukozę,mocz. Co do usg piersi to wykonuje je pani regularnie raz na rok lub dwa lata? Po ocenę go proszę się zgłosić do swojej dr prowadzącej. Trzy REGULARNIE należy odwiedzać gina na pani miejscu poszłabym na usg dopochwowe i cytologię ,ewentualnie spr inne rzeczy wg wskazówek dr.
A teraz zająć się tarczycą i nie wierzyć w brednie.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=6555


Temat: Porada
Panie Doktorze proszę o pomoc w jakim kierunki i czym się leczyć. Poniżej podaję długoletni opis mojej choroby:
Zaczęło się osiem lat temu po silny przeziębieniu miałam potworne bóle w klatce piersiowej, od tego czasu podejrzewano astmę i w tym kierunku mnie leczono. Przyjmowałam cztery lata sterydy wziewne na astmę(opis, pulmikosd, tabletki sinekod), leki przeciw alergiczne zyrtek, na zmianę z claritiną cztery lata silny kaszel duszności, gęsta nadmierna ślina, częste infekcje.
Wykonano kilkakrotnie spirometrię zawsze z opisem prawidłowa.
Po badaniach bronchoskopii wyszły pneumokoki w oskrzelach leczono mnie antybiotykiem, kaszel ustał.
Wynik wymazu z oskrzeli podczas bronchoskopi : obfity wzrost streptococus pneumonieu Wynik z 2009 stycznia . Badanie wykonano także w kierunku gruźlicy, prątków nie wykazano.
Wynik z wideoskopi krtani: zaleganie gęstej wydzieliny międzynalewkowo, przewlekłe alergiczne zapalenie krtani , rerlux przełykowy, dysfoania hyperfunkcona. Wynik z listopada 2009 roku.
Wynik badań gastroskopi: 2009 sierpień gastropatia rumieniowo-aftowa. W żołądku rumień afty. Poinformowano mnie że jest to stan zapalny żołądka.
Wynik IGE 92,6 IU/ml
W 2008 roku miała zatrucie lakierem podczas cyklinowania podłogi leczono mnie dwa miesiące antybiotykami. Trafiłam do szpitala. Podawano mi polprazole.
W 2009 robiłam testy alergiczne wyszło uczulenie na Lanolinę i Epidian.
Reszta czyli wziewne nie wyszły pani alergolog powiedziała ze nie wie jak mnie leczyć.
W 2008 na USG tarczycy wyszła torbielka 3-4 mm o budowie tłuszczowo-gruczołowej.
W 2009 roku miałam trzecie łyżeczkowanie od czasu porodu w 2005 roku.
Wymazy z nosa: paciorkowce, gronkowce.
USG macicy z 20.02.2010 ponieważ mam znowu plamienia w 15 dniu cyklu. Wynik : endomerium w macicy powiększone 9mm torbiel w jajniku 21,3mm. Cytologia wyszła prawidłowo. To dość dziwne bo ja mam często upławy. Doskwiera mi swędzenie odbytu. Obecnie jestem strasznie osłabiona, włosy mi wypadają i drżenie ciała jakby nadpobudliwości. Pani ginekolog powiedział ze to typowe objawy tarczycy.
Do tej pory miałam ogromne problemy po jedzeniu, brzuch wydęty, niestrawność, gazy, często biegunki, zgaga, gula w gardle, ściekający katar, kilka razy zapalenie krtani i utrata głosu. Teraz piję siemię lniane i olej lniany ,ale nie wiem czy podczas przyjmowania tych preparatów mogę je pić, czy candida i inne dziadostwo nie ma z tego pożywki. Ja mam ogromne zapotrzebowanie na słodycze a potem boli mnie brzuch. Nie mogę jeść kiszonych, ostrych bo boli mnie okropnie. Po nabiale mam zgagę, pieczenie. Boli w okolicy serca, na dole jakby jajniki i po prawej stronie jakby nerka prawa. Mam grupę krwi B.
Przechodziłam łupież Gilberta jest to mocna wysypka na brzuchu której się nie leczy ale chorują na nią osoby osłabione. Największy problem to długoletni kaszel teraz troszkę lepiej, ściekający śluz z zatok, mocne osłabienie i notoryczne bóle brzucha po jedzeniu, wzdęcia, przelewanie, pieczenie. Myślę ze tez jest coś nie tak z moją tarczycą.. Nie wiem czy wspominam ze przechodziłam silną stymulację hormonalną do invitro w 2004 i to może być przyczyna teraz ze coś jest nie tam i robią się torbiele w jajnikach i endometrium w macicy.
Prof. Dziki stwierdził ze mam cadndidirę i kazał brać lakcid, citrosept i fluconazoele. Brałam miesiąc i nie widziałam żadnej różnicy. Proszę o pomoc, wiem że pan nie pracuje ale może zechce pan mi podpowiedzieć kierunek leczenia. Przeczytałam pana drugą książkę i objawy pasują mi do grzybicy.
Wyniki z 25.02.2010 :
WBC 7,B
RBC 4.41
HGB 12,8
HCT 39,4

TSH 1.200 uIU/ml norma 0,27 do 4,2
FT4 16,58 pmol/I norma 12-22
FT3 4,90 pmol/I norma 3,1 do 6,8
Anty TG 19,12 IU/ml < 115
Anty TPO 14,52 <34
FSH 4,9 Miu/ml
Estradiol 171,5 pg/ml
ALTL 12 U/L norma 5-40
ALP2L 48 U/L norma 35-129
GGT 14 U/L norma 7-50
AMYL 101 U/L norma 0-100
LIPC 56 U/L 10-63
GLUC3 84 mg/dl norma 70-110
CHOL 112 mg/dl norma 120-200
TRIGL 56 mg/dl norma 35-160
HDLC3 52 mg/dl norma 35-85
Iron2 106 ug/dl norma 50-175
CA 9.72 mg/dl norma 8.40-11.00
Na-I 136 mol/L norma 136-146
K-I 4.68 mol/L norma 3.50 ? 5.10
Źródło: ener-med.pl/forum/viewtopic.php?t=153




 

Powered by WordPress dla [Whisky i prochy]. Design by Free WordPress Themes.