619 blueconnect

Whisky i prochy

Temat: [pomoc] potrzebuje pomocy informatyka w sprawie modemu!
Prowadzę firmę serwisująca średnie i małe przedsiębiorstwa w zakresie IT, mogę ci co nieco doradzić.


619 to błąd dostępu do portów, BlueConnect próbuje się łączyć z usługą a tymczasem modem rozłącza porty.
Zobacz jaką masz wersję firmware w modemie, tj 3.19 czy nowszy? Od 3.19 ten problem się pojawia częściej w Huaweiach.

Problemem jest albo brak zasiegu, albo uszkodzony modem, albo załączone usypianie.
We własciwościach połączenia wybierz "konfiguruj" obok nazwy używanej karty/modemu i odznacz w zakładce "Zarządzanie energią" opcje "Zezwalaj komputerowi na wyłączanie tego urządzenia w celu zaoszczędzenia energii".

Sprawdź zasięg w oprogramowaniu do modemu, może to być po prostu wystarczająco nierówny i urywany sygnał aby modem nie był w stanie przetransmitować "handshakingu" i podłączyć sie do usługi.

Pozdrawiam
Użytkownik Classified edytował ten post 10 styczeń 2010 - 21:26
Źródło: forumrowerowe.org/index.php?showtopic=62491



Temat: [pomoc] potrzebuje pomocy informatyka w sprawie modemu!
mieszkam obecnie w norwegii, korzystam z bezprzewodowego dostępu do internetu w norweskiej sieci telenor.
niestety profil terenu upośledza sygnał i połączenie  często się rwie.
do tego sygnał jest złej jakości i transfer jest niski.

chciałem kupic antenę wzmacniającą do modemu, jednak modem który pracuje z kartą sim telenor nie posiada wyjścia antenowego.

w takim przypadku zdecydowałem się kupic modem w polsce, ktory posiada wyjscie antenowe - modem huawei e 160 g, pracujacy w systemie hsdpa, ktory to protokól obsługuje równiez modem sony, tak więc istnieje zgodność technologiczna.
kupiony modem pochodzi z blueconnecta, więc polska era gsm, jednak modem jest bez simlocka.
huawei posiada gniazdo antenowe, kupiłem do tego antenę, którą testowałem juz na innym huaweiu w polsce (dla moich rodziców).

modem kupiłem na allegro, nie było mnie w trakcie zakupu w polsce, modem przyjechał do mnie w paczce dostarczonej do norwegii przez kolegę.
załozyłem kartne sim norweską telenora, modem posiada wgrane oprogramowanie, więc zainstalował się praktycznie automatycznie jak to instalują sie np gry.
w oknie blueconnect pojawił sie komunikat ze modem "znalazł" siec telenor (więc wygląda na to ze modem działa bez problemu od strony elektronicznej) a po uruchomieniu opcji "połącz":


"powiadomienie o połączeniu sieciowym:  błąd 619: nie można ustanowić połączenia ze zdalnym komputerem, więc port używany  do tego połączenia  został zamknięty."

no i zonk.
nie znam się na kompach kompltetnie, tak jak na sprawach sieciowych...

może ktoś mi powie co to za typ problemu?

a może ktoś mi powie co z tym zrobić?

Źródło: forumrowerowe.org/index.php?showtopic=62491




 

Powered by WordPress dla [Whisky i prochy]. Design by Free WordPress Themes.